С влака до Чианг Май

Пътешествие с влак

Като една достъпна и туристически ориентирана държава, Тайланд предлага много опции за придвижване в страната. Дали ще бъде чрез автобус, влак или самолет, това зависи изцяло от вас, предпочитанията и бюджета ви – един фактор, който наистина не бива да бъде пренебрегван. Ние, като семейство фенове на бюджетния тип пътуване, винаги гледаме къде и как би ни било най-изгодно и същевременно удобно да пътуваме. Така бе взето и решението да пътуваме с влак до Чианг Май. Естествено, а и като за пръв път с влак през Тайланд, пътуването имаше не малка доза „спънки“, които бих желала да споделя с вас за едно по-спокойно и приятно пътешестване през страната.

Нощния влак до Чианг Май

Предварителното закупуване на билети

Под това имам предвид 3-4 седмици по-рано. Билетите се изкупуват масово и бързо от препродаващи агенти и поради тази причина е важно предварителното им закупуване. Ние резервирахме 2 седмици преди пътуването и това се оказа недостатъчно рано – билетите за влака, който бяхме набелязали, вече бяха разпродадени. Същото бе положението и при следващите два влака, които ни харесаха. От цял списък със заминаващи влакове можехме да избираме от едва 2-3 влака със свободни места. Естествено това не означава, че ако не сте резервирали билети предварително няма да пътувате – както вече споменах,  те се изкупуват от препродаващи агенти по туристическите бюра. Аз просто предпочетох да закупя билет онлайн, като по- и евтин вариант. Това е сайта, от който можете да закупите билети.

Изберете нощен влак

Пътешествието с влак е невероятно – възможност да се види страната по един друг, малко по-„обикновен“ и не толкова комерсиализиран начин. Може би това наклони везните още повече към този метод на придвижване. И към неговите 14 часа… Ето защо нощният влак е за предпочитане. Когато си на път в непознато и интересно пространство се опитваш да спестиш от всичко, което можеш – време, пари , сън. Нощният влак предоставя тази възможност. Много бих желала да отбележа колко приятно изненадана бях от организацията, обвързана с преспиването там. На пръв поглед купето се състоеше от седалки за персон и половина – перфектни за майка с бебе, разположени на двойки една срещу друга от двете страни. На вид занемарени и похабени, с по една стълба до всяка двойка. Стане ли 18 часа идва кондуктора и превръща занемарените на вид седалки в легла на два етажа (ето за какво е и стълбичката ) с чисти чаршафи и възглавници.

360 на хаоса

Вагон с климатик

Не знам за вас, но самата аз не съм голям фен на климатиците. Виждам предимствата в него, но просто предпочитам вентилаторите. Така и щяхме да пътуваме във влака – обикновен вагон с вентилатори. Но както вече споменах по-горе – билетите, към които се бяхме насочили, се бяха изчерпали. Това се оказа чист късмет за нас. Не от гледна точка на това как щяхме да се охлаждаме, а по-скоро заради това, че вагонът ни бе затворен и от двете страни… както един стандартен вагон би трябвало да е. Поне така съм си мислила досега. Поради високите температури в страната, хората се разхлаждат както могат. Един от вариантите е широко отворените врати на вагоните, както помежду им, така и тези представляващи изход. Пътувайки с две едва проходили деца под 2 години, вариантът да бъдем в „отворен“ вагон би довел до напрежение , нерви и рев, да не говорим за потенциалните опасни ситуации, в които може да се изпадне с малките тодлъри. Като цяло това бе един голям плюс за нашата компания. Имайте предвид, че вътре може да стане хладно и една блуза с дълъг ръкав не би навредила.

Пригответе си храна предварително

Пътуването е 14 часа и това единствено би било предимство за вас. Още с тръгването, по вагоните започват да обикалят продавачи на вода, сода, ориз, яйца и малки пакетирани готвени ястия с неясен състав. Влака разполага и с вагон ресторант, откъдето и идват малките пакетирани манджички. Като цяло храната, предлагана на влака за мен бе по-скоро отблъскваща, отколкото впечатляваща, затова предварителното закупуване на храна е един голям плюс към пътешествието ви. Особено, ако сте с деца и хранителните им предпочитания все още се изграждат. Наблегнете на познатото и сигурно. В Бангкок може да намерите достатъчно пекарни, плодове и храни за 14 часовото пътешествие, за да си подсигурите спокойствието на борда.

6 thoughts on “С влака до Чианг Май”

  1. Pingback: Варна – Бебета на път

  2. Pingback: С бебе в Тайланд - RollingRoo

  3. Pingback: Как да пътуваме в Тайланд? | RollingRoo

  4. Pingback: Как да се предвижваме в Тайланд? | RollingRoo

  5. Pingback: Ко Панган | RollingRoo

  6. Pingback: Ко Панган – остров на залези | RollingRoo

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: