От София до Лисабон, две бебета в една кола…

От София до Лисабон с кола
Капацитета на Опел Зафира- пет човека и две бебета

От София до Лисабон с кола

Част Първа.

Нашето следващо семейно приключение бе пътешествие до Лисабон с кола. Това, може би, се оказа и едно от най-изискващите откъм нерви и издръжливост пътувания.

Приятел на мъжа ми имаше нужда колата му да бъде закарана до Португалия. Така той се допита до нас и още едно семейство – Крис, Лили и Александър(на 7месеца), с предложението да закараме колата до Лисабон. Оттам той и приятелката му, която е на Еразъм там, я товарят с багаж на обратно. И така една чудна лятна сутрин заминахме за Лисабон, двете семейства в един Опел Зафира…

От София до Лисабон с кола
Тромпети в Мадрид

Маршута

София – Загреб – Генуа – Монпелие – Барселона (2 нощувки) – Мадрид (2 нощувки) – Порто (3 нощувки) – Лисабон(4 нощувки), откъдето си хващаме самолета за Рим, престой (3 нощувки ) и обратно в София.

Междинните ни спирки за почивка бяха следните:

Белград, Падуа, Ница , Андора ла Веля, Сарагоса и Саламанка.

Част от маршрута за мен си бе дългогодишна мечта и бях безкрайно щастлива за възможността най-после да посетя френското крайбрежие. Още по-голям плюс бе минаването през Андора и Испания. Нещо ново и вълнуващо за мен.

От София до Лисабон с кола
Андора ла Веля и Дали

Като километри пътят е 4080км. Средно на ден се стремяхме да минаваме около 600км, движейки се изцяло по транзитните магистрали. Програмата ни бе сбита и не можехме да си позволим излишни отбивки или забавяне по пътя. Бяхме набелязали спирки за почивка за около час –два престой. Първите два дни – до Загреб и Генуа, пътят бе повече и с по-малко време за отдих и почивка. От Генуа нататък спирките бяха по-начесто запланувани и времето в колата бе по-малко, съответно и ние се чувствахме по-отпочинали и ненатоварени от пътя.

Често проверявахме пътната обстановка чрез Гугъл. Това се оказа особено полезно във Франция. Минавахме уикенда през страната и магистралите бяха претоварени. Често се образуваха километрични опашки, причинени от пътни произшествия, и въпреки опитите ни да ги заобиколим имаше към 2 часа забавяне на път за Монпелие. На път за Барселона бяхме решили да минем през Андора ла Веля. Така от 3ч и 30 мин пътуването се увеличи до 7 часа, но си заслужаваше. Пътят, по който минахме, бе главно през селата, преминавайки към планински виещ се нагоре път, докато стигне Андора ла Веля. Впечатляваща природа и нужна глътка свеж въздух, след като прекосихме половин Европа посред лято…

От София до Лисабон с кола
Красотата по пътищата на Испания

Испания от друга страна бе пълната противоположност на Франция. Ненатоварени и спокойни пътища, на моменти чак самотно. Пейзажа пустинен и гол. В Испания 20% от магистралите се таксуват. Разположени са около големите градове и по почти цялото източно крайбрежие на страната – тук бихте могли да намерите повече информация за таксуваните магистрали в страната.

Главните таксувани магистрали в Испания. ( Информация от Декември 2017)

AP1  – Ирун (Френска граница) до Бургос  (Такса за кола: 24.05 € )

AP2  – Барселона – Сарагоса  (Такса за кола: 32.35 €)

AP7  – Ла Хонкера (Френската граница) до Аликанте (с някои безплатни отсечки – такса за кола  2012 : 62.70 €)

AP68 – Сарагоза до Билбоа

AP8  – Сан Себастиан до Билбоа (Такса за кола  : 9.85 €)

AP9  – Ферол (северно от Ла коруня)  до Виго

Така на осмия ден от нашето пътешествие навлязохме в Португалия. Навлизайки се сблъскахме със система им за плащане. От 2012  в Португалия има няколко начина за събиране на пътните такси, вместо стандартния на място в кеш – Via Verde и Electronic TollToll Card, Toll Service, Easy Toll

От София до Лисабон с кола
Electronic Toll sign
Electronic toll табела

Toll Card      – система, разработена за туристи, активираща се с SMS и фиксирани цени. Позволява заплащане в брой или с банкова карта, с валидност една година. Представлява предварително закупени карти от 5, 10,20 и 40€ (+сервизна такса 0,74 € за всяка закупена карта). Балансът на картата може да се следи в интернет. След закупуване на картата, тя трябва да се активира чрез SMS с кода, принтиран на картата, и регистрационния номер на колата. Може да се следи баланса ТУК. Получава се предупредителен SMS  при изразходване на сумата. При всяко преминаване и използване на картата се заплаща административна такса от 0,32 €. Можете да закупите онлайн картата от  ТУК , в CCT пощенски офиси или на следните места по магистралите:

  •  Навсякъде по магистрала А23
  •  Навсякъде по магистрала А22
  •  Celorico, Vouzela и Aveiro по магистрала А25
  •  Viana do Castelo и Vila do Conde по магистрала А28
  •  Almodôvar по магистрала А2
  •  Estremoz по магистрала А6
  •  Barcelos по магистрала А3
  • Ø  Seide по магистрала А7

Easy Toll       – система за автоматично заплащане, свързваща регистрационния номер на колата с банкова карта ( Visa, MasterCard или Maestro). При преминаване шофьора приближава банковата карта до разплащателния терминал и системата автоматично свързва колата с картата. Магистралните такси автоматично се приспадат от банковата сметка. Свързването на колата с картата се таксува 0,74 € и всяко преминаване има административна такса от 0.32 €. Валидността на този тип свързване е 30 дена.

Toll Service  – ваучер за 20 €, валиден за 3 дена с сервизна такса 0,74 €.

            -ваучер с предварително заявена дата и път:

  •  Испания – летището на Порто, по А28 или А41 ( еднопосочен или двупосочен трип)
  •  Испания – летището на Фаро по А22 ( еднопосочен или двупосочен трип)

Може да закупите тази услуга в пощенските офиси на CTT, на летището Oporto, онлайн ТУК , или на петролните станции на CEPSA във Viana dos Castelo (A28), Abrantes (A23) и Olhão (A22)

От София до Лисабон с кола
Via Verde sign
Табела ViaVerde

ViaVerde       – безжичен електронен уред за разплащане. Автоматично таксува банковата сметка при преминаване на зоните за плащане, без да добавя административна такса към услугата. Важи за всички магистрали в страната, магистрали с електронно плащане и тези с традиционните системи за плащане. За по-дълъг престой в страната можете да наемете временен апарат –Via Verde Visitors. Наемът му е 6 € през първата седмица и по 1,5 € през останалите, с предварителен депозит от 27,50 € (връща се при предаване на апарата). Валиден е 90 дни. Може да го закупите в магазините на ViaVerde или онлайн ТУК.

ViaVerde и Electronic Toll System са две различни независими системи за плащане по време на път. ViaVerde може да минава през пунктовете за Electronic Toll, докато обратното НЕ е възможно.

Повече за системите за плащане може да намерите ТУК

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: