Ко Панган, Тайланд

Ко Панган- остров на залези

Ко Панган
остров на залези

Ко Панган е островът запечатал се в нашите сърца. Намира се на час и половина с лодка, южно от Ко Тао (35 км), или на 30 минути с лодка, на север от пристанището Биг Буда на Ко Самуи (15 км) . Измежду трите острова – Ко Панган, Ко Самуи и Ко Тао, Ко Панган е средният по големина. 70% от него е тропическа гора и планини. Най-високата точка е 630м надморска височина. Изключително интересен с разнообразието, което предлага –  в един момент си на хладно в джунглата сред дървета и лияни, а в друг си сърбаш от кокоса на плажа. Едно от най-известните събития, с което е известен този остров, е Full Moon партито, в чест на пълнолунието. Всеки месец приблизително от 10 до 30 000 туристи се събират на плажа на Хаад Рин- Хаад Рин Нок, за да отпразнуват пълнолунието. Тогава цените стават двойни и нагоре, Хаад Рин се превръща от тихо селце в гъмжащ от туристи и купонджии курорт. Една друга гледна точка за острова и Full Moon партито може да прочетете в блога на Цвета Брестничка.

С какво да се придвижваме на острова? е чест въпрос. 

Можете да намерите отговора в статията ТУК

Хаадрин, Ко Панган

Тхонг Сала е главният, пристанищен град на острова. Там може да намерите голямо разнообразие от заведения, барове и клубове. Всяка събота, от 17 до 22 ч., главната улица се превръща в нощен уличен пазар. На него може да пробвате голямото разнообразие, което Тайландската кухня предлага, да закупите сувенири, дрехи или ръчно изработени бижута. Друга прекрасна дестинация за хапване в Тхонг сала е Food Court-а на града, или Phantip Night Market ,който предлага голямо разнообразие от храни – индийско, риба, месо, бургери, пици, слдоледи на плоча, включително и Capana – вегански ресторант, държан от двама българи – Дима и Петър. Ресторантът е ориентиран към домашно приготвена храна, с качествени, локални продукти, домашна комбуча и добра бира. С времето островът се е утвърдил в сърцата на много и не е рядкост да срещнете хора, преместили живота и занаята си на острова.

Хаад Рин (Haad Rin) се нарича мястото, в което отсядаме всяка година. Типично за острова е къщите, заведенията и магазините да бъдат покрай главната улица. Хубавото на Хаад Рин е, че той е селце, с няколко улички, училище,полицейски участък, няколко на брой клиники и аптеки, магазини, с малко пристанище и няколко плажа. Разстоянието от единия до другия край на селото е 10-15 минути. Цените в селото варират от 100 Бата на вечер до 6000 Бата, в зависимост дали ще отседнете в хостел, хотел или резорт. За семейства с деца, Хаад Рин е прекрасно място, предлагащ много удобства без да има нужда да се придвижваме с мотор, което е ключово. Повече информация за селцето може да прочетете ТУК.

Как да стигнем до острова?

 • От Ко Самуи, пристанището Биг Буда (Big Buddha Pier). Пристанището е най-близкото до Интернационалното летище на Ко Самуи. Намира се на 5 минути път с кола. От него, по няколко пъти на ден, тръгват лодки в посока Ко Панган, Хаад Рин- в 10:30am, 1:00pm, 2:30pm, 5:30pm. Отнема около 50 минути в едната посока. Препоръчително е да си закупите билетите предварително, ако престоя ви съвпада или е около Full Moon Party-то. Това е най-директният път от Ко Самуи  до Ко Панган. Тук можете да намерите още информация за лодките между острова от други пристанища на Ко Самуи до главното пристанище на Панган – Тонг Сала.
 
 • От Ко Тао може да се стигне с лодка/ферибот от пристанището Мае Хаад, Ко Тао до пристнището Тонг Сала, Ко Панган. Тук може да видите разсписанието. Времетраенето е средно час и половина. Последната лодка от Ко Тао тръгва в 15:00 часа.
 
 • Автобус и лодка от Банкок. Най -евтиният вариант от Банкок, е да се качите на един от нощните автобуси, тръгващи от Као Сан Роуд, в 18:00 часа, и да се прикачите на първият ферибот в Сурат Тани на следващата сутрин. В туристическите агенции на Као Сан може да се сдобиете с комбиниран билет от Банкок до Ко Панган. Билета включва пътуването с автобус и ферибот. Цената им варира между 700-1100 Бата. 
 
 • Самолет от Банкок. Най-близкото летище до острова е Интернационалното летище на Ко Самуи. Има редовни полети от Банкок, Пукет, Паттайя и Сингапур.  Летището е близо до пристанището Биг Буда, от където може да си хванете лодката до Ко Панган. Последната лодка тръгва в 17:30. Следващото най-близко и достъпно летище е Сурат Тани. Летището оперира с нискотарифните авиокомпании- AirAsia и Thai Air. Оттам ще се нуждаете от автобус и ферибот/лодка, за да стигнете до острова. Nok Air е друга авиокомпания, оперираща на летището в Чумпхон, откъде също можете да стигнете до Ко Панган с автобус и лодка.Редовно при закупуване на билети до острова през AirAsia, се комбинират услугите – самолет+ автобус+ ферибот.
 
 • С влак и ферибот. Един наистина удобен начин да стигнете до Ко Панган. Може да се качите на нощния влак до Сурат Тани и оттам да продължите с автобус и ферибот към острова. От тук може да си закупите билети. Ако искате да прочетете повече за пътуването с влак, може да прочетете за пътешествието ни до Чианг Май.

Плажове

Ботъл Бийч ( Bottle Beach ) или Хаад Куад, е един от труднодостъпните, известни плажове. Много малко туристи се нарамват със задачата да стигнат до плажа по сушa. Повечето предпочитат да си наемат лодка ( Taxiboat ) от Ao Chalok Lam или Haad Khom. Пътят до плажа е изцяло черен и труден за минаване с мотопед. Ако сте тръгнали с мотопед надолу към плажа, най-честият съвет, който съм чувала е – НЕ спирай на изкачване! Ако искате да се разходите до плажа, карайте по пътя и някъде, преди да стане невъзможен пътя, оставете мотора и продължете пеша. Разходката до плажа отнема около 30-40 минути (2 км), в зависимост от състоянието на пътя. Плажът представлява не много голяма ивица, с достъпна сянка и няколко заведения, обслужващи туристите. За мен самата разходка до плажа е по-голяма атракция.

Coral Beach

Не много далеч от селцето Чалоклум (Chaloklum ) се намира Хаад Кхом (Haad Khom), още наричан  Кокосовият плаж ( Coconut beach) или Кораловият плаж ( Coral Beach). Малка плажна ивица, с няколко заведения на плажа. Там можете да посетите и прасето Дукдик, живеещ на Корал бар-а, в единият край на плажа. Плажът е много приятен, плитък, спокоен, не много туристически. Като цяло бих го определила като семеен тип плаж, място без много атракциони. Недостатък, може би, тук би било, че е леко отдалечен от селцето и налага ползването на мотор. 

От тук можете да наемете лодка до Bottle Beach.

Thong Nai Pan е съставен от два съседни плажа – Thong Nai Pan Noi и Thong Nai Pan Yai. Thong Nai Pan Noi е по-малкият от двата. Спокоен плаж, води се да бъде един от по-богатите плажове на острова, съответно и няма да видите много бекпекъри на плажа. 

Thong Nai Pan Yai е известен с невероятните си изгреви. Следобед, когато водата се дръпне от плажа, можете да се разхождате необезпокоявани навътре в морето. Така съм го запомнила аз.

Haad Salad – кристална вода и бял пясък. С нарастващата популярност на острова е трудно да се намери плаж, който да не претъпкан с хора. Един от тези плажове е този. Достъпен, със спокойна атмосфера, подходящ за почивка и релаксация. За съжаление нямам снимка от там. Имам на Любо, как плаща, в барчето където седнахме.

koh Ma, Koh Phangan

Haad Mae Haad и Koh Ma. Ко Ма е известен малък остров до Ко Панган, който е на една кратка разходка разстояние. В зависимост от прилива, водата може да е до под коляното или да стига чак до кръста. Пясъка е груб и едър, което може да направи разходката леко болезнена. Подходящо място за шнорхелинг.  Ако влезете малко по-навътре във водата с шнорхел може да се насладите на подводния живот около острова. 

Haad Than Sadet- Тази година видях морето спокойно на този плаж. Плажа е малък От лявата му страна има много симпатично заведение, откъдето се разкрива гледка към целият плаж и джунглата зад него. От другата страна е морето. Обърнете ли се надясно, ще видите в края на плажа мост, самоделка, отиващ към джунглата и бунгалата там. Под него минава река. Ако се качите малко по-нагоре, където реката става по-широка и се загледате в нея, може да видите един от големите гущери обитаващи водата – Monitor lizards. Размерите, на този вид гущери, дoстигат два метра и може да тежат до 110 килограма.

Leela beach и Haad Rin Nok – това са два от трите плажа на Хаад Рин. Лийла бийч е един от любимите и често посещавани от мен плажове. Плажа гледа към Ко Самуи, не е много туристически и има достатъчно сянка през целият ден. Мястото е прекрасно на залез слънце. 

Хаад Рин Нок е плажа на изгревите. По-известен е с Full Moon партито, което се провежда всеки месец на плажа.  За мен е най-атрактивен следобед, когато водата се дръпне и дърветата правят дебела сянка. 

Malibu beach. Тук сякаш пясъка е специално докаран. Бял и хрускащ, със тук-таме засадени палми, правещи сянка. Плажът е наистина много приятен, водата кристална, а на фон се чува реге от близкия бар. Минус на мястото са хората. Има много. Плажа е известен, но не много голям. Може да се случи феномена „гъз-до-гъз“, не е чест, но го има.

Haad Yuan. – Тук не съм била, ама никога! Мястото е достижимо по суша и вода. По-долу съм качила клип да, видите какво представлява трека през джунглата до плажа. Вторият вариант е по вода. Може да се качите на лодка-такси за 250 бата. Такива се намират на Haad Rin Nok. Плажа е известен с неговата недостъпност и дивотия.  Има един бар на него – Rock Bar.  Всяка събота на плажа се състои парти, което е масивно и продължава по 24 часа. Партито се състои там , точно защото плажа не е регулиран, няма полиция и няма кой да го спре.

Къде да гледаме залеза?

Залезите на острова са прекрасни, пълни с цвят и магнетизъм. Всяка година откриваме нов бар, откъдето може да се насладим на залеза и никога не сме изпускали и ден, без да отпратим слънцето. 

 

 • Appichada

  Намира се в Баан Тай, на около 10 минути от Хаад Рин и на 10 минути от Тонг Сала

 • 360 Bar 

  На 10 минути от Ко Ма с такси или мотопед.

 • Secret Mountain

  Новият бар за тази година. Бара открива 180°+ гледка. 

 • Freeway Bar

  Мястото не е на високо, на плаж е, но когато водата се дръпне, гледката е невероятна.

 • Amsterdam Bar

  Един от най-известните барове. Често местата са кът и ако искате да гледате залеза със собствено място за седене, не прав или до някоя кофа, отидете по-рано.

Може би сега може да разберете защо този остров така дълбоко се е загнездил в мен и семейството ми. Познаваме го, обходили сме го и пак не ни е достатъчен. Едно наистина невероятно място в Тайланд, заслужаващо да се посети. Поне веднъж, после пак …

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: