Как да се предвижваме в Тайланд?

Транспорта в Тайланд

Методи за придвижване в Тайланд, техните предимства и недостатъци. 

В страната имате няколко варианта за предвижване:
  • Автобус
  • Влак
  • Самолет
  • Ферибот
  • Кола/Мотопед под наем

Самолет

Тодлър в самолет

Най -лесната и опция е със самолет. Повечето вътрешни полети се изпълняват на старото летище на Патхъм Тхани  – Don Mueang International Airport. Дестинации като Пукет, Кох Самуи и Чианг Май се изпълняват от там. Летището работи с AirAsia, Nok Air и Thai Lion. Thai Smile оперира както на Don Mueang , така и на Suvarnabhumi Airport, затова бъдете сигурни от къде летите , ако сте с тази компания. Bangkok Air и Thai Air оперират на Suvarnabhumi Airport. 

Често при закупуване на билет, в него е включен и трансфера от една точка до друга ( fly-and-ride/ fly-and-ferry). Така компанията ви предлага билет до точки без летища – Ко Пи Пи, Ко Панган, Ко Ланта и така нататък. Пример може да бъде покупката на билета ни от Чианг Май до Ко Самуи ( остров ), билета включваше и трансфера от летището, където се приземихме (Surat Thani Airport)  до пристанището , откъдето продължихме с ферибот до острова.

 

В Тайланд, редовно пътуването от точка А до точка Б, се извършва с повече от едно превозно средство. Преди качване се раздават лепенки, които се поставят на блузата, на видно място, така че при смяна на превозно средство да ви познаят в коя посока сте. Често “изсипват” хора, за различни дестинации, на едно място ( като събирателен пункт) и оттам биват преразпределяне по краищата, които желаят да достигнат, било то с бус, лодка или ферибот.

Влак

Пътуването с влак  може да бъде истинско удоволствие, ако сте добре подготвени за него. Билетите за по-известните дестинации, като Чианг май, се изчерпват много бързо, особено за нощните влакове и Супер експресните. За предпочитане е предварително закупуване тук или в страницата на State Railway. Аз лично съм закупувала от първия линк и мога да кажа , че са сигурни и много отзивчиви при проблем (какъвто имахме със заплащането). 

Пътуването с влак е едно от най-бавните методи на придвижване из страната. Средната скорост на влака е 40км/ч. Има няколко вида влакове- нормален, бърз, експрес и супер експрес. Има няколко линии в Тайланд – Източна линия, Южна линия, Северна линия и Северо-източна линия. 

Можете да прочетете С влака до Чианг Май за нашето малко пътешествие до северната столица с влак.

 

Автобус

Пътуването с автобус е един от най-предпочитаните методи за предвижване в страната.Изградената транспортна мрежа е много голяма и с автобус можете да достигнете всяка точка на страната. За кратки разстояния са приятни обществените автобуси, но за по-дълги за предпочитане са агенциите предлагащи „VIP“ превоз. Една идея по-удобни са (зависи от цената на VIP автобуса) , а при средна скорост 60-70км/ч бих казала, че е важно,особено ако сте с дете или бебе. 

Всеки град си има автобусен терминал, откъдето може да закупите билети. Ако нямате тази възможност може да се закупят и от туристически агент, където цената ще бъде малко по-висока съответно. Ако ще пътувате към някой от островите можете предварително да закупите автобусен билет с билет за лодка/ферибот.

 

 

Банкок има три главни автогари. 

Мочит е най-голямата от тях, отговаряща за автобусите към Северен Тайланд и няколко автобуса посока Юг и  Изток. 

Сай Тай Май , която отговаря за автобусите посока Юг. 

Еккамай, която отговаря за автобусите на Изток.

Ферибот/лодка

Ако дестинацията ви е на някой от островите, ще ви се наложи да използвате ферибот или лодка- самосиндикално или включено в пътуването. Фериботите, пътуващи към Ко Самуи, Ко Панган и Ко Тао тръгват от пристанището Донсак. Те са по-бавни и големи, предназначени за пренасяне на автомобили и мотоциклети. Нормални и по-малки лодки, в същата посока, тръгват и от Чумпхон, който се намира по-близо до Банкок. За Ко Ланта и Ко Пи Пи, лодки тръгват от Краби, Рейли и Пукет. Пукет е достижим по земя и не е нужно да пътувате с лодка до там.

 

Билети може да закупите във всяка туристическа агенция, директно от компанията с която ще пътувате или от ТУК.

Ето и едни от най-големите опериращи компании и техните сайтове.

Lomprayah ,  Raja Ferry Port и Seatran Discovery

деца на ферибота

Докато Мая беше малка, нямах никакъв проблем с пътуването. Тя лесно се унасяше от движението на плавателния съд и заспиваше в количката или в раницата. По-различно беше изживяването с проходило дете на година и четири месеца. Прекара голяма част от пътуването в затворените пространства на ферибота. Искаше да е в непрекъснато движение. Лодката не бе обезопасена и подходяща за свободни разходки от децата.

С кола или мотопед

Главният метод на придвижване из островите или градовете е чрез мотопед. Това е най-достъпният вариант за придвижване и се използва масово от местни и чужденци. Трябва да знаете, че това е най-често срещаната причина за травма по островите. Падане от мотор. Преди да се качите на мотора е препоръчително да имате здравна застраховка и задължително, по закон, е нужна международна книжка. Правят се редовно хайки и проверки. Случаите, за които тази година чух от приятели и развитията са следните: 

– издаване на разрешително за каране на мотопед,на място, за три дни, срещу сумата от 500 Бата. Мястото е Чианг Май.

– глоба, която може да платите в полицейския участък. Мястото е Ко Ланта. Глобата е платена.

– рушвет. Намерих кратък наръчник, как да се държим по време на подкуп в Тайланд. Като цяло не съм поддръжник на този вид решения, но понякога се налага и опита го показва. 

Наема на мотопеда е около 200-250 Bht. Задължително огледайте мотопеда преди да го наемете и заснемете дефектите по него. При наемане трябва да си дадете паспорта. При повреда, това е гаранцията, че ще си платите щетата. Препоръчително е наетият мотопед да бъде със застраховка. Съществуват схеми за измами с незастраховани мотопеди и коли. На Ко Тао, малък остров с изключителна красота и релеф, голяма част от мотопедите, до преди време, нямаха опцията да бъдат наемани със застраховка. Особеното на острова е релефа и пътищата му.  Голяма част от тях са черни (dirt road) и трудно се минава по тях. Оттам идва и масовата липса на предлагане на мотопеди със застраховки. 

Бъдете внимателни и носете каска.

Страната е с ляво движение. ТУК може да прочетете за правилата по пътя и как да избегнете пътна катастрофа.

Тайланд се е класирала в листата, сред държавите, с най-висока смъртност на пътя. 

Интерактивна карта от WHO

Наема на кола започва от 1000 Бата на ден. За кола важат същите правила, като при наемането на мотопед. Нужна е международна книжка за управление на МПС. Заснемете колата за дефекти преди да я карате. Ако не се чувствате комфортно да карате кола в Тайланд, както може да се почувствате на част от островите като Ко Тао и Ко Панган, може да си наемете бус с шофьор. Това бе нашето решение тази година за един от дните. Осем човека си наехме кола с шофьор за 6 часа, срещу сумата от 3000 Бата. Имахме програма с места , близки един до друг, които желаехме да видим с децата.

1 thought on “Как да се предвижваме в Тайланд?”

  1. Pingback: Ко Панган | RollingRoo

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: