Traveling in Bangkok with the bus

Как да пътуваме в Банкок?

Как да пътуваме в Банкок

Кратка навигация за методите на придвижване в  Банкок, техните предимства и как да ги използваме. 

В Банкок имате няколко варианта за предвижване:

 • BTS Skytrain
 • MRT Underground
 • Airport Rail Link
 • Aвтобуси
 • Лодка по реката
 • Такси 
 • Тук-тук
 • Мотопед

BTS Skytrain

BTS Skytrain е Банкокското метрo, покриващо част от Банкок. Метрото разполага с две линии –  Сукхумвит (Sukhumvit) и Силом (Silom). Имената им идват от главните пътища, които покриват, и обхващат едни от най-посещаемите части на града. Цената на билета е един от най-високите в града, като билета варира от 16 Бата за една спирка до 59 Бата за двете линии ( 1 лев = 19 Бата) Деца под 90см пътуват безплатно. Не си губете билета, нужен ви е на изхода!  Хубаво е и да знаете , че BTS не върви до късно. Като ориентир на Сукхумвит линията, първият влак тръгва в 5:15, а последният в 12/12:12 часа. За другата линия- Силом, последният влак тръгва в 12/12:24 часа. Връзка между двете линии можете да направите на  станция Сиам (Siam). BТS се свързва с MRT метрото на спирките Асок, Мо Чит и Сала Даенг.

Traveling in Bangkok with the bus
В автобуса в Банкок, на път към центъра на града

 

 • Ако искате да сепрехвърлите към Airport Rail Link до Suvarnabhumi Airport, можете да го направите на BTS Phaya Tai
 • Don Mueang може да достигнете, чрез специални автобуси от Мо Чит.

MRT Underground

Metropolitan Rapid Transit е Банкокското метро, отворено от 6 сутринта до 12 вечерта. MRT разполага с две линии – Лилавата линия и Синята линия. Синята линия върви между Тао Пуун и Хуа Лампхонг, като се свързва с Централната гара на Банкок. Лилавата линия върви от Тао Пуун до Кхлонг Банг Пай. Тази система е отделна от BTS системата за придвижване и при смяна от едната на другата, се налага да си закупите билет. Повечето е използвана от местни, но Синята линия може да бъде използвана за да стигнете до Лумпини парк или Тайландския културен център.

 • Връзка с Airport Rail Link можете да направите на Phetchaburi/Makkasan

Автобуси

Автобусите са един по-икономичен и бавен начин на пътуване, като билетите започват от 7 Бата при не климатизираните автобуси или 11 Бата при тези с климатик. Това е система обхващаща целият мегаполис, който е Банкок. Не малко на брой са автобусите без прозорци и климатик, с един вентилатор в купето и дървен под. Повечето автобуси са с високо стъпало и нямат рампа за количка. Имайте го предвид, ако пътувате с бебешка количка. Миналата година се сдобихме с количката gb Pockit, която се оказа много удобна, лека и компактна. 

Автобусите се спират със знак към шофьора, наподобяващ викането на такси. Трябва да сте наясно кой номер ви трябва и щом го видите, да му сигнализирате. 

 • Билетите се заплащат при качване. Във всеки автобус има кондуктор, който минава и събира таксата за пътуването. Хубаво е да му покажете името на спирката си или къде отивате, те ще ви таксуват спрямо изминатото разстояние.
 •  Автобусите се движат между 5 сутринта и 11 вечерта.
 • Google Maps– Мрежата за градска мобилност е обвързана с картата на Google. Оттам може да видите разписанията на автобусите и метрото, спирките и предложения за маршути от точка А до точка Б.
 • Мooveit e още една апликация, която може да ви влезе в употреба в Банкок. Mooveit изчислява и ви предоставя най-подходящите маршрути от точка А до точка Б. 
 • Още един начин да улесните пътуването си с автобус в Банкок е чрез сайта им за градска мобилност. Тук ще намерите информация за автобусните линии и техните разписания.
Оглеждайте се за ЖЪЛТ или СИН знак на предния прозорец. Тези със жълт знак са по-бързи, с по-малко спирки и използват експресната линия за предвижване, докато тези със син знак на прозореца са по-бавни и имат повече спирки по пътя.

С лодка
по реката

С лодка като градски транспорт в Банкок
Градски воден транспорт

„Венеция на Изтока“ е едно от имената на Банкок. Разграфен от хиляди малки клонгове (канали), по които имате възможността да се разходите с лодка, или да се качите на един от речните транспорти по реката, за да избегнете задръстванията и задуха по улиците. Това е транспорта, който от тази година (2019) ми се явява любим в Банкок. Много по-приятно и вълнуващо е предвижването в Стария град, покрай реката по този начин. Улицата и горещината от автомобилите биват изместени от проветривото подскачане по вълните покрай различни исторически забележителности, храмове и класическите къщи на колци, характерни за града. На всяка спирка има услужливи служители, които биха ви ориентирали за вашата лодка. Билета за пътуването на туристическите линии се заплаща  предварително, още преди да се качите. На регулярните линии се заплаща на борда, в зависимост от разстоянието, което ще пътувате.

Има няколко вида лодки

 • Речните таксита 
 • Лодки за частно наемане 
 • Ферибот за пресичане нареката
 • Лодки, движещи се по канала
Речните таксита са няколко на вид. В зависимост от цвета , те биват разделяни на няколко линии – 
 
 • Без флаг– местна линия, която спира на всички спирки/пристанища по пътя. Работи през уикенда и върви на всеки 20 минути по реката. Може да струва нещо в рамките 10-20 Бата, в зависимост от броя на спирките. 
 
 • Синята линия/ Син флаг.Туристическа линия, която работи между Нотнаруби, на север ( Nonthaburi ) до Sathorn Pier на юг. Обхваща голямо разстояние по реката. На борда работят англоговорящи служители, които извикват линиите на глас и спират , ако има желаещи за слизане. Работи от 07:00 до 18:25, всеки ден. Цената му е 40 Бата на пътуване или 100 Бата за целодневен пас.
 • Оранжева линия/Оранжев флаг. Спира на главните спирки по реката от Wat Rajsinkorn до Нотнабури. Цената му е 15 Бата на пътешествие и работи от 05:50 до 19:00, всеки ден.
 •  Жълта линия/ Жълт флаг. Голяма  експресна лодка, движеща се в пиковите часове. Спира само на 10 пристанища. Работи от понеделник до петък, сутрин от 6:15 до 07:00 и вечер от 16:45 до 20:00 часа. Цената и варира от 20 до 29 Бата.
 • Зелената лини/Зелен Флаг. Експресна лодка , спираща само на 13 от 33те спирки по пътя си. Пътуване в посока е между 13 и 32 Бата, работното време на лодката е сутрин от 6:10 до 08:10 и вечер 16:05, от понеделник до петък. Това е и най-бързата лодка до Ko Крет, остров в долната част на река Чао Прая. Острова е причинен от създаването на канал , отцепващ земята през 1722г. 
Фериботи, пресичащи реката. феритата пресичат реката на 32 пристанища по реката. Цената на пресичане е 3 Бата. Едни от известните пристанища за пресичане са Wat Pho Temple и Wat Arun.
 
Лодки за частно наемане – това са дългите лодки по реката. Могат да се намерят на почти всяко пистанище в Стария град. С такава лодка може да се обикаля както реката, така и по пканалите на града ( клонгове) Цената не е фиксирана и е по договаряне. 
 
Лодки движещи се по каналите (клонговете) на града. Съставено от две линии – западна и източна линия, засичащи се на Pratunam pier, този вид придвижване може да бъде много удобен. Покрива 18 км по каналите, цената на билет е вариращ от 10 до 20 Бата, работещ от 05;30 до 20 :30 часа. 
 Тук може да разгледате и прочете повече за този вид разходка/траснпорт.

Таксита

Такситата са най-скъпият метод за придвижване в града. Въпреки, че са обвързани с трафика, които не е малък, понякога са за предпочитане от пътуването с автобус или нещо друго. По закон такситата трябва да използват брояч. За кратки разстояния повечето отказват и в този случай можете да преговаряте. Бъдете внимателни, по време на пътя. Един от методите за изнудване е минаването по по-дълъг път. Хубаво е  да имате GPS,  с който да следите пътуването си. Имайте предвид и трафика. Понякога такситата се опитват да го заобиколят или избегнат, като минат по-заобиколно и удължат пътя. При по-дълги разстояния таксито ви може и да предложи да използвате магистралата, за която се заплаща допълнително или на будките за плащане, или ще ви бъде сметнато в таксата накрая.

Grab  е апликация наподобяваща Uber, която е също активна в Банкок. Има много приложения и вариации на превозни средства от колело, мотопед, тук-тук.. до 6 местни коли, коли с детски столчета и минибусове. 

All Thai Taxi и Easy Taxi са апликации обвързани с такситата. Може да се обърнете към тях, ако искате да повикате едно

 

Тук-тук

Возенето с тук-тук само по себе си е атракция.  Тук-туците  са по-скъпи са евтини и за разлика от такситата, не разполагат с брояч. Като метод на транспортиране не са и най-удобните. Без врата и с мрежи за прозорци, отворени за външния и не много приятен въздух сред колите. Препоръчвам да ползвате тук-тук вечерно време, когато трафика не е толкова натоварен. Внимавайте и по време на превоза да не изпадне нещо от вас. Често тук-туците в стария град и около туристическите точки са многоцветни и светещи, което прави пътуването истинско забавление.

Предваритело обсъдете с шофьора цената на пътуването си. Винаги можете да се пазарите и ако имате такова желание, подбирайте самотни шофьори, които не са в група. Обикновенно при шофьори в група цената е фиксирана и трудно подлежи на промяна.

Мотопеди - таксита

Този тип транспорт може да бъде изключително удобен за самостоятелните пътешественици, без деца. Може да ги разпознаете по оранжевите им жилетки. Предимството на този тип пътуване е , че мотопедите могат да се провират между колите и градското задръстване не може да ги забави много. 

 • Определете цената предварително 
 • Дръжте се за рамката зад седлаката, носете каска и си дръжте краката нагоре.
С каквото и да решите да обикаляте Банкок, съм сигурна, че ще се очаровате от енергията и духа на града. Невероятно силна смесица между Азия и Западния свят. Хиляди улични вендори, ресторанчетата на тротоара, наравно с лъскавите магазини и заведения, всичко това обвито в миризмата на билки, подправки и канали. 

1 thought on “Как да пътуваме в Банкок?”

 1. Pingback: С бебе в Тайланд, Азия | RollingRoo

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: