Хаадрин, Ко Панган

Хаадрин, живот на пълнолуние

Хаад Рин

живот на пълнолуние

Остров Ко Панган

Хаад Рин ( Haadrin) е селце намиращо се на 12 км от главния град Тонг Сала. Селото представлява няколко улички, с една главна улица, разделена на две. Започва от пристанището на Хаадрин и свършва в Хаадрин Нок – главния плаж на селото. Селото разполага с полицейски участък, училище, няколко на брой клиники и аптеки, магазини, ресторанти и барове. Разстоянието от единия до другия край е 15  минути пеша. За семейства с деца, Хаадрин е прекрасно място, предлагащ много удобства без да има нужда от мотор, което при нас е ключово. 

Славата на Хаадрин е започнала през 80те години, когато туристи и бекпакъри започнали да разучават островите на Тайланд. Мястото е известно и с Full Moon Party-то , което се случва всяка година на главния плаж на Хаадрин – Хаадрин Нок. Традицията започнала през 1983 година,когато група приятели се събрали да отпразнуват рождения ден на един от присъстващите. Паднало се на пълнолуние. Така им харесало, че на следващия месец направили същото и разпространили идеята. Така вече, близо 25 години, всеки месец, хиляди туристи изпълват селцето , за да бъдат част от Full Moon партито. 

По време на Full Moon партито:

  • Зачестяват проверките на мотори на влизане в Хаадрин. 
  • Внимавайте, защото при наплива на туристи, трафика става по-неприятен и зачестяват инцидентите с мотори. Много туристи имат неблагоразумието да карат под влиянието на наркотични вещества и/или алкохол. 
  • Цените за бунгала и стаи скачат. За бунгало, което иначе е 400 Бата на вечер, по време на пълнолунието цената му стига 1000 Бата. Колкото по-близко до партито толкова по-трудно е да се намери хубава стая на добра цена.
  • Входа за партито е 100 Бата. Това е последните две години. Парите се използват за почистване на плажа, преди да го залее прилива. 

Плажовете на Хаадрин са три. Хаадрин Нок (Sunrise Beach)- големият плаж на селото на изток. Невероятна гледка на изгрев и още по-прекрасен следобед, когато е в сянка и водата се разлива с метри напред. 

Плажа Лейла (Leela Beach) е един от най-любимите ми плажове на острова. Плажа гледа към Ко Самуи ,който е на 10 км от острова. По целия плаж можете да си намерите място със сянка или под някое дърво, или хвърлена от камък. На плажа „пребивават“ три резорта- Cocohut, Sarikantang, The Cabin и в края Lighthouse Bungalows. Едно от любимите ми занимания на плажа е към края на дена, да гледам как слънцето бавно се потапя в морето и залязва.

Третия плаж, Hat RinNa ( Sunset Beach) , е от страната на Лейла. По продължението на ивицата може да попаднете на резорти, бунгала и хотели от всеки калибър. Тук се намира и нашият хотел – Friendly resort. Запомнила съм плажа със следобедните разходки, след като се дръпне водата и със бар Escobar, откъдето може да гледате невероятните залез, над островите на националния парк Ан Тонг .

В селото имам няколко любими места за посещение. Най-хубавото кафе, за мен, се намира на @Harbour. Късо еспресо, нищо друго не ми е нужно. Заведението е голямо и проветриво с интересен интериор. Намира се на пристанището на Хаадрин. Големи фенове сме на индийското и чести посетители на Om Ganeshединственото индийско заведение в селото. Срещу него се намира и Mona Lisa – италиански ресторант с невероятна пица. Всяка година посещаваме една и съща жена, ако ни се дояде тайландско. Готви невероятно и е много приятно да гледаме промените в ресторанта. Тази година тя беше направила цялостно пребоядисване и смяна на интериора в заведението си Pure Joy. Цялото в бяло и зелено. Менюто бе сменено и ми направи впечатление някои нейни решения, като биоразградими кутии за храна, пликчета и многократни сламки. Един от малкото тайландски бизнеса, които поемат по пътя на нулевия отпадък.

Как да стигнем до Хаадрин?

Ако пътувате с лодка или ферибот, от Ко Тао или континента, то тогава тя ще ви остави на главното пристанище за острова в Тонг сала. От там може да си „хванете“ такси за 150-200 Бата на човек , зависи коя част от денонощието е. 

Ако тръгвате от Ко Самуи, най-лесния ви начин би бил да се придвижите до Big Buddha Pier, от където може да се качите на една от лодките към Ко Панган. Лодките спират на пристанището на Хаадрин. 

Лодките от Ко Самуи посока Ко Панган са в: 10:30, 13:00, 16:00 и 18:30 / 200 Бата на посока

Лодките от Ко Панган посока Ко Самуи са в: 9:30, 11:40, 14:30, 17:30 / 200 Бата на посока

 

1 thought on “Хаадрин, живот на пълнолуние”

  1. Pingback: Ко Панган | RollingRoo

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: