Виетнам, от Ханой до Хо Ши Мин

Виетнам, от Ханой до Хо Ши Мин

Тазгодишното пътешествие включваше прекосяването на Виетнам, от Ханой до Хо Ши Мин, общо 1132 километра за осем дена.  Една нова визия на Югоизточна Азия в моите очи, нови преживявания и история. Виетнам е страна страдала и въпреки всичко с усмивка и смирение продължава напред.

Виетнам за мен беше необикновена и отрезвяваща страна, моят личен културен шок, какъвто не бях изпитвала от години. Даже сега, докато пиша това, и всичко е минало и отлежало, все още не мога да събера мислите си за пътуването и да ги систематизирам в една тема. Толкова необикновена, колоритна, многопластова и пълна с изненади. Кое да подхвана първо – коя тема да засегна, за хората и невероятните места, за историята и как тя е оставила своите следи, за реда и хаоса, в който тя съществува. 

Езеро в центъра на Ханой, Виетнам

Ханой

Столицата на Виетнам, с население 7.7 милиона души, втори по големина след Сайгон.  Името му дословно се превежда „град между две реки“.

Хой Ан Виетнам

Хой Ан

Хой Ан се намира в централен Виетнам. Не прекалено заселено, но с прекрасна атмосфера и архитектура говореща за миналото на града. От 1999 Хой Ан е под опеката на UNESCO World Heritage Site..

Хо Ши Мин

Намира се северно от делтата на река Меконг, на западното крайбрежие на река Сайгон. След обединяването на северен и южен Виетнам, Сайгон получава името Хо Ши Мин, 1975 година.

Виетнам е гъсто населена страна, с популация от 96 милиона души, като 7.7 милиона души представляват населението на столицата Ханой, втора по популация, след Хо Ши Мин. Страната е една от двете комунистически държави в Югоизточна Азия, другата е Лаос. В момента Виетнам е с едно партийно управление – Комунистическата Виетнамска Партия. Страната в  момента е в икономически растеж, със стабилна политическа система, ниска инфлация и силен производствен сектор. В момента Виетнам е една от най-бързо развиващите се страни икономически погледнато, в световен мащаб държави.

Официалният език е Виетнамски, използува латинската азбука

Паричната единица – Виетнамски донги VND.

1 BGN се равнява на 11 628 VND – Април 2019

Часовата зона е UTC+7 (Vietnam Standard Time)

Движението на колите е от дясно

Hanoi

Нашето пътешествие във Виетнам започна в столицата Ханой. Градът първоначално е бил столица  на Северен Виетнам и  от 1976г. , година след победата на Севера във Виетнамската война, става столица на обединен Виетнам.

Още от летището се усеща разликата между познатия ми свят и тази социалистическа алтернативна реалност. Военните униформи на служещите на летището, самото летище с базовата си визия, без излишни магазини, с по-малко блясък. Всичко това ми правеше впечатление, а времето допринасяше още за сивотата на пространството- мъгливо и студено, с температура не надвишаваща 17-18° , голяма разлика с Куала Лумпур, откъдето летяхме. Голямо впечатление ми направи и въздухът. Можех да го срежа на две, толкова беше видим и осезаем. 

По време на пътуването , често използувахме до  Grab – най-разпространената апликация в Югоизточна Азия за предвижване. Апликацията ни улесняваше изключително много. Grab ни позволяваше да си наемаме частни таксита, със фиксирана тарифа, изчислена предварително спрямо разстоянието, за което сме го викнали. Така избягвахме измамите с такситата и се чувствахме по-сигурни. Спрямо желанието, може да се плаща в брой или с карта, като фактурата се получаваше на мейла. 

!Ако сте група и ви трябват 2-3 или повече коли ,за да се придвижите, вариантите са два – за  всяка поръчана кола да се ползва различен телефон или да се изчака групата ползваща заявената кола да пристигне на желаното  място  и след като освободят шофьора е възможно   да се поръча следващата кола. Приложението не дава възможност от един телефон да се заявят две или повече коли едновременно.

Международното летище Ной Баи, Ханой,  се намира на около 50 минути път с кола. Още там, на пътя, беше второто ми сериозно впечатление за страната, граничещо с шок и лек страх. ТРАФИКА! Може би сте попадали на описания и снимки относно трафика във Виетнам или Индия. Може някой да ви е разказал, за какво иде реч. Съвсем спокойно може и да не знаете. Но ето – той е една голяма какофония от движещи се елементи в  разнообразни посоки. Независимо в какво превозно средство сте на пътя, независимо големината му, ВИНАГИ, без изключение, има друго превозно средство движещо се точно срещу вас. Отне ми време да разбера, че не нашият шофьор е със специално виждане за пътните правила, а самата система на движение е такава. Всички участващи се движат по този маниер, спазвайки неписани правила, пазейки се един друг. С едно от тези правила се сблъскахме при наше предишно пътуване до Бали, където трафикът наподобява същото безумие и истерия – „Задният пази предния

Имахме 8 дни, за да прекосим страната и трябваше да бъдем много стриктни и изпълнителни в плана си за действие. Имахме дата, на която трябваше да посрещнем приятелка в Сайгон. Планът ни за действие беше от Ханой да посетим Халонг Бей и да спим на кораб в залива. Да прекосим половината от разстоянието до Хой Ан, където да посетим Мраморните планини и оттам да пътуваме към Хо Ши Мин, където да останем три вечери, преди да заминем за Камбоджа. Общото разстояние, което трябваше да изминем беше 1132 километра, като за това време имахме възможността да прекосим Виетнам и да усетим страната и най-вече да видим разликата между Северен и Южен Виетнам. Силно развитият и процъфтяващи град Хо Ши Мин контрастираше рязко със столицата Ханой. Трафикът, времето, обстановката – всичко бе различно между двата града.

Хой Ан беше нашата междинна спирка. Намира се на 20 километра от Да Нанг, известно курортно селище във Виетнам. Невероятното градче е изпълнено с култура и история, съумяло да запази облика си през годините. Къщите в града не бяха в традиционната архитектура, която доминираше във Виетнам- тесни и високи сгради, а по-скоро се усещаще влиянието на запада в тях. Много романтично и колоритно, с пазари и фенери, Хой Ан плени сърцата ни веднага, като Старият Созопол -атмосферата просто ни грабна.

Хой Ан Виетнам
Мраморните планини до Хой Ан

Хо Ши Мин

Бившата столица на Южен Виетнам, подвизаваща се все още с името Сайгон. В момента Хо Ши Мин e финансовият център на Виетнам, с 8.5 милиони души обитаващи града и 6 милиона туриста годишно. Намира се на север от делтата на река Меконг. В сравнение с Ханой, Хо Ши Мин е много по-развит и туристически ориентиран град. Града предлага разнообразни и различни по естество забележителности, пазари и разходки. 

Имам много да описвам от цялото това пътешествие. Теми, отделни от разказите ми за местата и градовете, които посетихме, но със сигурност важни елементи към пътуването. Очаквайте в блога : 

  • Как пътуването се отрази на Мая. Часовата разлика, липсата на сън и стегната програма оказаха влияние върху детето и неговото поведение. 
  • Трафика и транспорта във Виетнам. това със сигурност не е нещо за подценяване и подминаване.
  • Опасностите във Виетнам. Бидейки голяма група, мога да опиша и негативните случки, които поединично сполетяха някои от нас.
  • Визата. Как се получава? Кой метод е най-подходящ и изгоден, както и достоверен.
 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: