Бебеносене – ползи и предимства, у дома и на път

Бебеносене се нарича практиката да се носи бебе или дете, привързано към тялото на носителя/родителя със слинг или някакъв друг вид носилка, пригоден за случая. Като традиция, бебеносенето има дълбоки корени в човешката история . По нашите земи, носилката, предназначена за тази цел, се нарича цедилка. Това представлява правоъгълно парче плат с дълги и дебели върви, които се омотават около тялото. Цедилката образува хамак на гърба, в който се поставя бебето..

Родих с цезарово сечение/ със секцио и като повечето жени, минали през този тип операции, ми трябваше време да се възстановя. Бях ограничена физически и излизанията ми навън рядко траеха повече от 30-40 минути. Бях твърдо решена да си нося бебето. Така, месец след като Мая се роди, имах и смелостта да я сложа в слинг. Чаках дълго за този момент и оттам постепенно обикнах бебеносенето. Имах свободата да се движа навсякъде, без да се съобразявам с настилки, пикови часове и видове транспорт. Мая беше мое продължение.

Ползите от бебеносенето са много. Като поддръжник на естественото и привързано родителство,това беше логичната крачка. Детето се е развивало в мен приблизително 10 месеца, аз съм най-близкото ѝ същество във външния свят, и не ми звучеше правилно рязко да го отделя от себе си. За мен бе важно Мая да се чувства сигурна в присъствието ми, да чува туптенето на сърцето, да усеща мириса и топлината от прегръдката ми.  

Spain, Madrid

Ето някои от ползите:

 • Имате свобода на движение, неограничени от градската инфраструктура. Малко са градовете по света, пригодени за безпроблемно движение с количка. Тесни тротоари, навалици от хора, пазари, калдъръмени настилки, щандове, улични продавачи и още много, могат да бъдат препятствията на път и у дома.  Носейки се с Мая, ние бяхме непобедими, прескачайки препятствията бързо и безпроблемно.
Portugal, Porto
 • Помага при колики. Като майка, минала през това, детето ти да плаче неутешимо по цели вечери, мога да кажа, че слингът ми помогна. Дъщеря ми се успокояваше единствено гушната и в движение. Изправеното положение, притиснатото коремче и затоплянето от прегръдката ѝ помагаше да се успокои, и така приемаше по-леко болката в стомаха. Плачеше по-малко, а аз бях по-малко стресирана и не толкова на нокти. Тук има една много приятна статия за бебешкия плач и ефекта му върху хората. Често чувството, до което води е безпомощност, тревожност и в последствие гняв. Пряко свързано е със следродилната депресия, хроничната тревожност и насилието върху деца.
 • Намалява стреса и увеличава съня на малкия човек.  Според проучване, носенето намалява плача и безпокойството на бебето с 43% като цяло и с 51% във вечерните часове. Това значи по-малко стрес за родителя през деня и повече сън през нощта.  Нарушения сън и липсата на такъв при родителите води до депресия, тревожност, нарушения на паметта, егоизъм и незачитане на нуждите на околните, което може да се отрази върху взаимоотношенията и семейната среда – за съня и родителството може да прочетете тук.

Колкото повече плачат бебетата, толкова повече стрес се натрупва в тях. Оттам кортизола в тялото на детето се увеличава. Това, до което той води, е с негативен отпечатък върху развитието на мозъка и нервите. ( източници)      

 • Превантивна мярка против луксация на тазобедрените стави. Поставено правилно детето, с максимално разкрачени и свободни крачета ( под формата на “Жабче” или буквата М ) , така че бедрената глава да влезе добре в гнездото, се достига оптималната позиция за развитие на тазобедрените стави. При неправилно носене или използването на неправилна носилка се увеличава рискът от дисплазия на тазобедрените стави.  Тук може да намерите още информация, как да се практикува безопасно бебеносенето.
Portugal, Porto
 • Допирът с детето единствено може да помогне неговото развитие. Това е най-древната и разпространена форма на комуникация. Чрез контакта или липсата на такъв, нашите бебета събират информация за околния свят и съответно дали са защитени или в опасност. Не само, че може да се споделя емоционална комуникация, допирът регулира стреса и възбудата- нещо, от което бебетата имат нужда в началото. В днешно време едно бебе бива докосвано средно 12-20 % ( 2-3 часа) от времето в будно състояние и бавно тази цифра спада до приблизително 10% , докато достигне първата си година.  Сравнете това с миналите времената на ловуване, където детето бива носено и докосвано 95% и нагоре. ( Източник )
 • Бебеносенето помага за когнитивното и социално развитие на бебето. Прекарвайки време в носилката, детето има възможност, още преди да започне да пълзи, да изследва заобикалящия го свят от различна гледна точка. Бебето бива стимулирано непрекъснато с нова информация- звуци, миризми, сменящите се сцени по време на ход, усещането на мускулите под него, скоростта на движение, вятъра, температурата .. и още много. Всичко това е информация , която то приема и обработва в спокойно състояние. По-подробно може да прочете тук.
woman with a child, backcarry
 • Връзката родител-дете се затвърдява. Като родители, искаме да създадем позитивна, стойностна и сигурна връзка с децата си. Стремим се към това, защото знаем колко е важно едно дете да има истинска, спокойна и стабилна връзка в живота си. В проучване на Колумбийския университет от 1990 г. на тема дали бебеносенето подпомага привързаността между родител и дете, били създадени  две групи, съставляващи майки с новородени, избрани на случаен принцип. На едната група били раздадени бебешки столчета/кошчета, където допира би бил намален. На другата група били раздадени меки бебешки носилки, предлагащи повече физически допир. Групите не били контролирани и родителите сами преценявали времето за използване на съответно кошчетата и носилките. На контролен преглед, при възраст 3,5 месеца ,майките, на които били раздадени меките носилки били по-отзивчиви на бебешките вокализации (гласово изразяване на нужди), а на 13 месеца децата били значително по-уверени и сигурно свързани към майките си. Можете да видите проучването тук.

Допълнително към това бих добавила , че бебеносенето комбинирано с кърмене и съвместното спане, имат положителен ефект върху развитието на бебешкия мозък. Тук можете да прочетете повече.

 •  Замества времето по корем (tummy time). Позицията по корем е важна за развитието на детето. Позата помага за укрепването на врата, гърба и мускулите на гръдния кош. Носенето на бебето в носилка предлага развитието на същите мускулни групи, както при лежане по корем.
 • Когато бебето стои дълго време в легнала позиция по гръб – в количката, кошчета и люлки , има опасност да развие плагиоцефалия (плосък участък на главата) Един от приятните начини за предотвратяване е носенето.
 • Помага за развитието на недоносените бебета. Децата, родени преждевременно, биват рязко и не на време изтръгнати от топлината и сигурността на майчината утроба. Допира кожа до кожа е с доказано положителен ефект за развитието на недоносените деца и емоционалното състояние на родителите. Тук , тук и тук може да прочетете повече за кенгуру грижата, неговите предимства и ползи при децата родени преждевременно.
 • Регулира дишането, сърдечния ритъм, температурата на тялото, емоциите, нивата на стрес и имунитета. Това е и една от главните причини децата да се вкопчват в майките си, когато боледуват- увеличава се производството на антитела и температурата на тялото, позволявайки на детето да се бори с болестта. (Източник) (Източник)
baby in a wrap, sleeping
 • Намалява следродилната депресия. Състояние, с което аз и много други жени, сме се борили през първите месеци след раждането. За мен, едно от нещата, което ме отдели от това състояние, бе възможността да нося дъщеря си навсякъде, неограничено, и да бъдат в пряк допир с нея, да усещам, че тя е добре и нещата биват контролирани. Постепенно нивата на окситоцин се покачват и аз започнах да излизам от дупката, в която бях изпаднала.  Тук може да научите повече за бебеносенето и как то влияе на следродилната депресия.. 
 • Бебеносенето свързва. Нямам много приятелки с деца. Бебеносенето ми даде възможността да се запозная с прекрасни хора, майки, с подобни на моите разбирания и интереси. Със сигурност мога да кажа, че бебеносенето свързва. Редовно се правят срещи и вижданки с майки бебеноски, в цялата страна. Може да следите страницата Бебе в слинг,   за събития, както и да разгледате Alternative mama – има много хубав подбор от фейсбук страници и групи свързани с общността.
Thailand, Ko Pha Ngan

Бебеносенето за мен е решение на много проблеми. Мая ми е първо дете, неопитна съм в родителството и всяка крачка е нова за мен. Да бъда до нея, да и давам сигурност и увереност, и едновременно с това да бъда активна ме регулира мен самата, чувствам се по-спокойна и позитивно настроена.  Дейностите у дома ги върша по-бързо, имам повече време и не съм ограничена от инфраструктура тук или където и да е било. Майчинството на моменти може да е трудно и много изискващо- емоционално, психологически и физически. За мен това е един от начините да се справя с изискванията към мен като майка.

В България практиката набира скорост и поддръжници.  Има библиотеки за раници и слингове, от където можете да се наемат и пробват различни видове носилки, консултанти и достатъчно голяма и поддържаща общност онлайн ( FB групите Бебе в слинг, Слингове и ергономични раници- група за бебеносене ) . В сайта на НАББ ( Национална Асоциация на Бебеносещите в България ) може да намерите повече информация за консултанти, библиотеки и онлайн магазини предлагащи ергономични носилки в България.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: